HALAMAN TIDAK DIJUMPAI

Latar Belakang MyAgeingTM

Institut Gerontologi (IG), Universiti Putra Malaysia telah diasaskan pada 1 April 2002. Sebagai mengiktiraf sumbangan dan peranannya dalam bidang penuaan, (IG) telah dijenamakan semula sebagai Institut Penyelidikan Penuaan Malaysia (MyAgeingTM) pada tahun 2015. penjenamaan semula menandakan lembaran baharu dalam bidang gerontologi untuk negara dan rantau ini. MyAgeingTM berfungsi sebagai pusat kebangsaan untuk penyelidikan dalam gerontologi, geriatrik dan geronteknologi serta memacu inovasi untuk menangani cabaran dan peluang multidimensi penuaan penduduk. Institut ini bertujuan untuk menjadi hab intelektual dan fizikal untuk penyelidikan, pembangunan, pengkomersilan dan inovasi (RCDI) mengenai penuaan.

Di bawah Rancangan Malaysia Ke-11, institut itu diberi mandat untuk menjalankan penyelidikan bagi menyokong penuaan aktif dan produktif. MyAgeingTM menumpukan pada penyelidikan pelbagai dan antara disiplin dengan pendekatan jangka hayat untuk mengkaji usia tua dan penuaan untuk lebih memahami faktor risiko dan hasil penyakit dan keadaan yang memberi kesan kepada orang dewasa yang lebih tua. Institut memantau dan menyelaras pembangunan bidang melalui rangkaian nasional, serantau dan antarabangsa. MyAgeingTM telah mencapai pencapaian besar dalam penyelidikan penuaan, latihan dan inovasi sosial melalui sokongan rakan kongsi global seperti United Nations Population Fund (UNFPA), United Nations International Institute on Aging (INIA), Malta dan Citi Foundation.

Institut ini menawarkan peluang pengajian pasca siswazah untuk melatih ahli gerontologi generasi akan datang dengan memanfaatkan kepakaran ahli fakulti seluruh universiti. Ia juga terlibat dalam aktiviti profesional serta jangkauan komuniti yang menterjemahkan penyelidikan kepada tindakan melalui perkongsian dengan kerajaan, industri dan masyarakat sivil.

PENGAJIAN SISWAZAH

• Sarjana Sains
  • Doktor Falsafah

BIDANG PENGAJIAN

• Gerontologi Sosial
  • Gerontologi Perubatan
  • Geronteknologi

MAKMAL

• Makmal Gerontologi Sosial
  • Makmal Gerontologi Perubatan

PROGRAM PENYELIDIKAN

Berfungsi di Masa Tua

Penyelidikan menumpukan pada mengenal pasti domain berbilang faktor yang dikaitkan dengan peningkatan fungsi fizikal, kognitif, mental serta sosial dan hubungannya dengan kualiti hidup dan kesejahteraan. Matlamat program penyelidikan ini adalah untuk menunjukkan bagaimana penyelidikan dan teknologi boleh digunakan dalam mengekalkan dan meningkatkan kesihatan warga emas.

Penjagaan Orang Tua

Program penyelidikan mengenai penjagaan di kemudian hari memberi tumpuan kepada penyampaian apa yang diperlukan untuk kesihatan holistik dan penjagaan sosial, kebajikan dan perlindungan sosial orang tua. Memandangkan penjagaan warga emas secara langsung dipengaruhi oleh dasar dan rangka kerja perundangan, penyelidikan memainkan peranan dalam menyediakan maklumat berasaskan bukti untuk aktor utama dalam sektor awam dan swasta.

Pemerkasaan Orang Tua

Matlamat program penyelidikan ini adalah untuk memperkasakan warga emas untuk menggunakan kawalan yang lebih besar dalam membuat keputusan pilihan dan semua aspek lain dalam kehidupan mereka untuk menjalani hari tua yang aktif, produktif dan positif. Kajian memberi tumpuan kepada potensi manusia di kemudian hari dan meningkatkan keupayaan dan peluang warga emas untuk menyumbang kepada keluarga, masyarakat dan masyarakat

PENCAPAIAN

MyAgeingTM berfungsi sebagai pusat tumpuan untuk dasar, penyelidikan dan amalan mengenai penuaan di negara ini.
Institut itu telah menyiapkan 98 projek penyelidikan antara disiplin dengan jumlah nilai geran RM17 juta daripada agensi pembiayaan tempatan dan antarabangsa dan telah menerbitkan lebih 300 penerbitan jurnal.
Institut merupakan satu-satunya entiti yang menawarkan program pasca siswazah (MSc & Ph.D) dalam bidang Gerontologi di Malaysia. Ia juga menjalankan program latihan tetap untuk pembangunan profesional dalam bidang penuaan.